home


Novosti i obavijesti

Mjesec
Sunce
Planeti
Galaksije
Otvoreni i kuglasti skupovi
Zvjezdane maglice
Meteori
Kometi
Sazvijezda
Razno

Astrofotografija


Novosti


Ovdje ćete pronaći sve novosti i obavijesti vezano za izradu, održavanje i mijenjanje ovog fotoalbuma. Najnovije obavjesti i novosti su na vrhu.


20. travanj Vjerujem da su svi "zaboravili" da će ova stranica ikada biti obnovljena. No nakon skoro godinu dana - ipak je nešto napravljeno. :-))
Naime stranice čekaju već jedno pola godine polugotove, a ja nikako nisam imao vremena da ih dovršim. Sada konačno postoji i engleska verzija stranica. Također neke slike su izbačene, a neke nove dodane. Ima jos puno novih slika samo mi treba vremena da ih poskeniram i uklopim na stranice. No važno je da je sada kostur gotov pa će updateovi sad i redovno slijediti (valjda skoro svaki tjedan)....

***

27. lipanj Nakon duge pauze uspio sam malo poboljšati grafiku u fotoalbumu i napokon napraviti i englesku verziju fotoalbuma. Sve je još u fazi izrade - za englesku verziju napravljene su tek stranice o mjesecu. Sa vremenom će se to nadopunjavati kako će i slike dolaziti.
Imam mnogo novih slika koje bi se dale staviti u ovaj fotoalbum, ali nažalost malo vremena pa ćete se morati još neko vrijeme strpiti. Za sad sam stavio svoje nove slike Mjeseca - "Mjesec i Venera sa mog balkona" i Plavi Mjesec.
Sve komentare u svezi novog izgleda stranica i eventualnih pogrešaka možete mi slati u mail.
20. travnja U rubrici planeti možete vidjeti slike konjunkcije Venere i Jupitera moje malenkosti i Krunoslava Prosinečkog. Nakon x proteklih mjeseci konačno je tu i slika Oriona od Borisa Štromara koju je u Gimpu (linux) obradio Domjan Svilković tako da se sad čak vidi i Barnard loop. Slike su poredane po datumu pa je nećete naći odmah na početku.
22. ožujka Ovaj put napravljen je malo veći update. U rubrici Mjesec dodana je slika Mirka Primorca slikana u fokusu njegovog ETXa sa crno-bijelim filmom (rezultati i nisu uopće loši). Nemojte se zbuniti što njegova slika nije na vrhu, jer su slike poredane po datumu. U rubrici planeti je dodana širokokutna slika Venere od Krunoslava Prosinečkog.
U rubriku razno je dodano najviše slika. Zbog puno slika morao sam sve podijeliti na dvije stranice (nije dobro imati previše slika na jednoj stranici). Tu možete vidjeti zanimljivu sliku sunčevih zraka od Mirka Primorca. Moje slike Sunca sa Rigija (Švicarska) su također dodane. Ispravljena je jedna mala greška u svezi Bobine slike sa JSPa koja nije bila slikana 17.11 već 15.11.
19. ožujka Nove slike Sunca snimljene na zvjezdarnici Celestronom 8 (200mm) sa okularnom projekcijom su danas uvrštene na stranice. Slike su nažalost malo neoštre zbog lošeg vremena u doba snimanja. To su ujedno prve moje slike slikane pomoću Celestrona 8 - sljedeće bi nadam se trebale ispasti puno bolje i oštrije.
16. ožujka Nakon duge, duge pauze opet su dodane nove slike. Jedan od razloga te duge pauze je i moja odsutnost od kompa skoro 3 tjedna. Ima puno novih slika pa će se ovih dana stranice puno češće updateati (nadam se - to ovisi o mojem slobodnom vremenu).
Ovaj put su dodane slike moje malenkosti u rubrici Mjesec iz blizine.
Ovim putem se također javno ispričavam svima koji su mi poslali slike za ovaj fotoalbum, a ja ih još nisam uvrstio na stranice. Obećajem da će to biti SVE sređeno u sljedećih tjedan, dva....
8. veljače U fotoalbum su uvrštene Domjanove slike sa Japetica (16.1.1999). Domjan je uslikao Andromedu (M31), Labuda (NGC7000) i nebo oko Double clustera. Naročito me oduševila slika North America Nebule, jer je to do sad najbolja takva slika u fotoalbumu. Koliko besprijekorno radi Domjanovo home made praćenje pokazuju i ove slike - trag zvijezda zbog pogreške praćenja nije uopće primjetljiv. Nadam se da će Domjan uskoro testirati kvalitetu svojeg praćenja i sa objektivom veće žarišne daljine. Za sve informacije oko izrade takvog praćenja možete kontaktirati Domjana na dsvilko@jagor.srce.hr.
4. veljače Moje slike Saturna i Orionove maglice sa zvjezdarnice u Bulachu možete naći na stranicama. Dugo sam razmišljao uopće da li da te slike stavim na ove stranice budući da su mi tako LOŠE ispale. Saturn je slikan sa daleko premalim povečanjem pa se nikakvi detalji na Saturnu ne vide. Vrijeme u doba slikanja je također bilo užasno - vizualno se Saturn strašno loše vidio zbog ogromnih turbulencija u atmosferi te noći. U toku snimanja M42 cijelog Oriona je uspio prekriti neki putujući oblak i tako upropastiti sliku (uz to pračenje isto nije radilo kako spada, a nisam radio "off-axis guiding"). No što je tu je. Svaki je početak težak - zato se nadam da će slike u budućnosti biti puno bolje.
2. veljače Dodana je nova slika Mjeseca od Kim Džananović. Kim je Mjesec slikala sa svojim novim 90mm Konus refraktorom. Metoda kojom je to slikala možda će nekima biti čudna, ali rezultati su ispali vrlo dobri. Naime Kim ne posjeduje fotoadaptere za Konusa pa je fotoaparat sa običnim 55mm objektivom držala u ruci ispred okulara na Konusu (KE10mm, povećanje 90x) i tako uslikala Mjesec.
Sad nadam se i oni koji ne posjeduju fotoadaptere za svoj teleskop ili ih još nisu nabavili imaju ideju kako mogu napraviti dobre slike Mjeseca. Pri takvom slikanju Mjeseca pokušajte da vam ekspozicija bude što kraća, jer će u protivnom slike biti mutne, a nije na odmet imati i stativ (slike će biti još bolje i oštrije).
Promijenio sam grafički izgled informacija koje se nalaze na svakoj slici - nadam se da sad slike ljepše izgledaju. Od sad sve nove slike će imati tako složene i uređene informacije...
18. siječanj U rubrici razno možete naći nove slike Borisa Štromara. Boris je osim zvijezda uslikao malo i ljude na Japetiću. Slike su dosta dobro i interesantno ispale unatoč činjenici da ih je Boris prilikom skeniranja prejako kompresirao sa jpegom pa su izgubile dosta na kvaliteti (no nisu niti tako loše).
Malo sam promjenio i veličinu fonotova na toj stranici pa bi volio znati što vam se više sviđa - manji ili veći fontovi u opisima ispod slika. Također sam počeo ulinkavati e-mail adrese pod imenima autora slika.
15. siječanj Konačno su dodane dugo iščekivane slike Sunca sa Japetića od Tomislava Krište. Pri slikanju Sunca Tomislav nije koristio filter - Sunce je bilo tek na izlasku pa je bilo dovoljno staviti mali otvor blende i kratku ekspoziciju. Za one kojima je sunčev filter preskupa investicija ovo je dobar primjer kako slikati Sunce bez filtera.
Sada konačno sve rubrike u ovom fotoalbumu sadrže neke slike (što prije nije bio slučaj za rubriku Sunce).
11. siječanj Našim već poznatim astrofotografima se pridružila i jedna žena - Kim Džananović (bit će nešto od nje). Budući da je ispucala svoj prvi "astrofotografski" film na Japetiću nisam imao srca, a da joj ne uvrstim barem jednu sliku u ovaj fotoalbum. Svaka čast Kim za tako dobru sliku! Nadam se da će još puno lijepih fotografija stići od Kim, a neka joj ovo bude dodatni poticaj za to (sada je vlasnik i dobrog teleskopa). Sliku ćete pronaci pod Razno - Zora na Japeticu.
7. siječanj Stavio sam malo manji font na neke stranice. Mislim da tako sve ljepše izgleda. Nadam se da ćete moći sve pročitati. Stranica sa slikama Sunca od Tomislava je u pripremi - odnosno već je gotova samo se čekaju još neki podaci vezano za slikanje.
I za kraj moram se pohvaliti - danas sam postao sretan vlasnik fotoaparata Nikon FM2 sa Nikkor 50mm f/1.2 objektivom. Jos samo ostaje da ga isprobam prvom prilikom!
5. siječanj Poznatim astrofotografima u ovom fotoalbumu pridružio se jedan novi - Tomislav Krišto. Dodana je njegova fantastična fotografija Andromede sa 20 minutnom ekspozicijom -> ono Konusovo pračenje je nadmašilo sva očekivanja po točnosti i kvaliteti (barem moja). Slika je malo obrađena u photoshpu sa levels i malo je pojačan kontrast. Nadam se da se svima sviđa. Za koji dan se očekuju još neke Tomijeve slike.

1998
15. prosinac Nakon duuuugo dugo vremena (samo malo vise od jedne godine je proslo) slike mjeseceve pomrcine (16.9.1997) koje su slikane sa 200mm objektivom (vjerujem mnogo interesantnije od slika slikanih obicnim sirokokutnim objektivom) su konacno skenirane i dostupne u ovom fotoalbumu. Ispricavam se jedino sto fale neki podataci o slici. Ispravio sam takoder usput jos jednu pogresku -> slike pomrcine mjeseca nisu snimane sa 35mm vec sa 70mm zoomom.
Na Stjepnovo cjepidlacenje i gnjavljenje ponovno je obradena jedna slika Hale-Boppa (h-b6.jpg) - malo poboljsan kontrast i pozadina u Photoshopu.
6. prosinac Zbog vrlo čestog mijenjanja i nadopunjavanja ovog fotoalbuma odlučio sam napraviti ovu stranicu. Neke ideje o izgledu ove stranice sam pokupio od Domjana - nadam se da se neće ljutiti (ionako svi kopiraju jedni od drugih). Dakle što ima novo:
Slike kometa Hale-Bopp sam ponovno skenirao, obradio u Photoshopu (levels i malo kontrast) te ih stavio u puno bolju rezoluciju nego prije. Puno manje sam ih kompresirao (samo 10%) sa jpegom pa sad meni puno bolje izgledaju - neznam kako ostalima. Pokušao sam skenirane slike približiti što više originalnim slikama (fotografijama), što ću se i ubuduće truditi.
Domjanove slike Mjeseca sa njegovom "mrcinom" od teleskopa također možete pogledati pod Mjesec iz blizine - nadam se da si zadovoljan Domjane mojom obradom tih slika.